-
10 Οκτωβρίου, 2022

ΕΣΠΑ 2022

Δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2022 ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης  που αφορούν τις επιχειρήσεις, με γνώμονα την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και «την Πράσινη Μετάβαση». 4 δισ. ευρώ από τα κονδύλια αναμένεται να διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα 3 δισ. ευρώ εξ αυτών, μέσω δράσεων και το 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, που αφορά τις δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο.

Οι δράσεις αυτές θα τρέξουν ως εξής:

-Η πρώτη απευθύνεται στην «Ψηφιακή Μετάβαση» με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

-Η δεύτερη αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου. Σκοπός είναι η αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές.

 Επιπροσθέτως θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Έτσι ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος των ΜμΕ. Οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Η αξιολόγησή τους θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out). Έτσι, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν από το τέλος του έτους.